Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zóna diéta

2012.08.26

 A zóna diéta kitalálója Dr. Barry Sears biokémikus. A módszer alapja, hogy az étrendünk (mind a reggeli, az ebéd és a vacsora) 30 százalékban tartalmaz fehérjét, 30 százalékban zsírt és 40 százalékban szénhidrátot. Ami így egy lassabb ütemű fogyást eredményez. A zóna diéta igencsak eltér a jelenleg általánosan elfogadott diétáktól, ugyanis ezeknél a szénhidrát legfeljebb 60, a fehérje 10-15, a zsír pedig maximum 3 százalékot tesz ki. Ezen felül nem nézik az egyes étkezéseken belüli arányokat.Zóna diéta

Dr. Sears szerint a zóna diéta ilyen formán lehetővé teszi, hogy látványosan és egyenletesen leadjuk a felesleges kilókat. Ezen felül kiegyensúlyozottá teszi a testi állapotot, sőt hosszú és egészséges életet tud biztosítani, el tudjuk kerülni vele a krónikus betegségek egy részét. Mindezt úgy, hogy – a fenti arányokat betartva – egy nap többször kis mennyiséget fogyasztunk el.

A zóna diéta értelmében ötször étkezzünk egy nap, és akkor is meghatározott időközökkel. A reggelinek pl. közvetlenül az ébredés után, 1 órán beül kell lennie, az utolsó, kis étkezésnek pedig közvetlenül lefekvés előtt. Dr. Sears sok olyan cukorbeteg személyt vizsgált meg, akik keringési problémákkal is küszködtek a cukorbetegség mellett. Így kezdett kialakulni a zóna diéta. Rájött arra, hogy e betegségek azáltal orvosolhatók, hogy kordában tarjuk a szervezet inzulinszintjét.

A zóna diéta segítségével el tudjuk érni, hogy a szervezet úgynevezett zsírégető módban maradjon. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem eltárolja a zsírt, hanem felhasználja. Ezzel szemben található a másik forma, a szénhidrátégető. Ebben az esetben az ember hízik és kevésbé energikus, inkább fáradékony. Vagyis a zóna diéta a szervezet inzulinszintjét egy megfelelő „zónában” tudja tartani. Ezáltal olyan folyamatok indulnak el a szervezetben, amelyek elkezdik elégetni az elraktározott zsírt.

A zóna diéta egy szénhidrátszegény diéta, amit viszonylag könnyű betartani, és sokféle élelmiszertípus fogyasztását megengedi. A zóna diéta segítségével a szervezet rövid időn belül beáll arra, hogy optimálisan hasznosítja a bevitt tápanyagban lévő energiákat, ami súlycsökkenést eredményez.

Fontos lehet a zóna diéta megsegítésére, ha lehetőleg minden nap azonos időpontokban étkezünk. Az ébredés után 1 órával mindenképpen reggelizünk meg. Az éjjeli alvás kivételével a napi étkezések között ne teljen el több 5 óránál, és minden nap nyolc alkalommal igyunk 2-3 dl vizet. Ha esetleg a zóna diéta során egy-egy étkezéskor felborult az egyensúly, akkor se aggódjunk, hanem a következő étkezésnél térjünk vissza fenti arányhoz.

A zóna diéta ajánlásai:

Szénhidrátok:

Az alacsony glikémiás indexűeket kell választani, mert ezek nem serkentik az inzulintermelést. Ilyen a legtöbb zöldség és gyümölcs, kivéve a répa-, borsó- és gabonafélék, tésztafélék, kenyér, rizs.

Jó szénhidrátok:

- a legtöbb zöldség,
- a legtöbb gyümölcs,
- gabonafélék közül az árpa és a zab.

Rossz szénhidrátok:

- keményítőtartalmú zöldségek: kukorica, répafélék, zöldborsó, burgonya,
- banán, szárított gyümölcsök,
- cukor, fehér liszt.

Fehérjék:

Fehérje nélkül az immunrendszer és az izmok folyamatos gyengülése kezdődik el a szervezetben. A program a fehérjefogyasztással kapcsolatban néhány szabályt állít fel:

- Egy étkezésre maximum a tenyerünk nagyságával azonos méretűt fogyaszthatunk belőle. Ez nőknél általában 8,5 dkg, férfiaknál 12 dkg fehérjét (általában húst) jelent. Ha nehéz fizikai munkát végez valaki, lehet ennél többet.

- Lehetőleg a legsoványabb fehérjeforrást válasszuk. A legjobb fehérjeforrások a bőr nélküli csirke, hal, sovány vörös hús, pulyka, szójatermékek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tofu, tojásfehérje.

A zsírok, olajok:

A fehérje és szénhidrát mellett a szervezetnek zsírokra is szüksége van, mert ebből nyeri legtöbb energiáját, és nem mellesleg a hormonok megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Nem mindegy azonban, hogy milyen zsírokat veszünk magunkhoz. Kerüljük a telített zsírsavakat és a hidrogénezett növényi olajokat! Étkezések során telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszereket fogyasszunk! Ilyenek elsősorban a növényi- és állati eredetű olajok.

Jó zsírok:

- olíva, olíva olaj
- avokadó
- kukorica olaj
- mandula
- kesudió
- mogyoró
- tengeri halak olaja

Rossz zsírok:

- sertészsír
- vaj
- margarin
- sáfrányolaj
- szójaolaj

A megfelelő tápanyagbevitel mellett szükség van arra is, hogy napirendünket megfelelően alakítsuk ki a diéta sikerének biztosításához:

- Ébredés után egy órán belül mindenképpen együnk!
- Naponta ötször együnk (3 főétkezés, 1 délutáni nass és egy esti nass)!
- Lehetőleg minden nap azonos időben étkezzünk!
- Két étkezés között ne teljen el 5 óránál hosszabb idő (kivéve természetesen az éjszakai alvást)!
- Minden nap nyolc alkalommal igyunk egy jó pohár (2-2,5 dl) vizet!
- Ha egy-egy alkalommal nem sikerül a diétát maradéktalanul betartanunk, ne aggódjunk! Ha a legközelebbi étkezésnél visszatérünk a programhoz, újra sínen leszünk.

További információ a zóna diéta módszeréről: Barry Sears – Bill Lawren: A zóna