Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi készítésű kozmetikumok a fürdőkádban

2012.05.04

 

Házi készítésű kozmetikumok a fürdőkádban

A fürdőkészítmények nagyon változatosak. Vannak köztük folyékonyak, por alakúak, és formázhatóak. Vannak köztük amik az illatukkal hatnak, és olyanok is, amik összetételükkel ápolják a testünket.

A fürdőkészítmények négy leggyakrabban használt fajtája, a fürdősók, a fürdőtejek, a fürdőolajok, és a fürdőbombák.

 A fürdősók készítésének alapja finomra őrölt só. Leggyakrabban tengeri sót(NaCl), és Epson-sót (MgSO4) használnak erre a célra, néha még külön vízlágyítót is adnak hozzá (NaHCO3). Ez a keverék megváltoztatja az ozmózisviszonyokat, így a bőr kevesebb vizet vesz fel a fürdés alatt. A MgSO4 felszívódik a bőrön át, és gyulladáscsökkentő hatása van. Ha vízlágyítót tartalmazó sót teszünk a kádba, akkor jobban habzik majd a szappanunk (vagy habfürdőnk :o) ).

A fürdősókat gyakran színezik, és mindig illatosítják, így a sók kedvező hatását aromaterápiás élménnyel is kiegészítik.

A fürdősókat szép üvegekbe tehetjük, különböző színű és illatú sókat egymásra rétegezve, így igazán tetszetős ajándékot is készíthetünk belőle.

A fürdőtejek alkalmazásakor valódi (persze felhigított) tejben fürödhetünk. Persze azt mindig önthetünk a fürdővizünkbe egy kis tejet, ha úgy szeretnénk, de hatásosabb, és könnyebben kezelhető terméket állíthatunk elő, ha a tejport némi zabpehelyliszttel, darált mandulával, esetleg íriszgyökérrel, kukoricakeményítővel, lehetőség szerint kamilla- levendulavirággal vagy rózsaszirommal, vagy akár egy-két kapszulányi E-vitaminnal elegyítjük, tetszés szerint illatosítjuk, és a keveréket sűrű szövésű textíliából készült zacskóban a kádba merítjük. Igazi bőrtápláló készítmény, és micsoda luxus benne üldögélni egy-egy fárasztó nap végén!


A fürdőolajokat használhatjuk együtt a fürdősókkal, de önthetjük közvetlenül a kád vízébe is. Ha másként szeretnénk használni: kenjük be a testünket és utána merüljünk el a hullámok között... Mindenképpen tápláló és hasznos készítmény. Az otthoni készítésükhöz egyszerűen keverjük össze kedvenc olajainkat, és illatosítsuk őket. Használjunk sok mandula-, jojóba-, dió-, oliva-, és ricinusolajat, és persze módjával kakaóvajat, shea vajat, vagy más szilárd zsiradékot is.

 A fürdőbomba a legjobb játék, amit csak ki lehet találni. Úgy működik, mint a pohárban a pezsgőtabletták, csak a fürdőszobai változat nagyobb, és a kádban szebben és gyorsabban buborékol. és persze jobb illata van.

A vegyész szemével az a nagy titok, hogy szilárd savat és lúgot keverünk össze, ami víz nélkül akár évekig is eltarthazó egymással összepréselve. Ha azonban vizet lát ez a keverék, rögtön kémiai reakcióba lép, és pezsegve feloldódik.

Készítéséhez citromsavat, és szódabikarbónát keverünk össze kukoricakeményítővel, és persze tetszés szerint bármivel, ami az előbbi receptekben szerepel. Elkészíteni kicsit trükkös, és nem is szokott elsőre sikerülni, de mindenképpen megéri kísérletezni vele. A trükk a por alakú keverék "összeragasztásában" rejlik. Ezt az iparban egy prés végzi, de házi körülmények között nincs más megoldás: vizet kell használni. Ez ugye trükkös anyag: nemcsak ragasztó, de a reakciót is elindítja, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk. Legegyszerűbb ha egy spricnis üveget használunk: egy spriccentés a porba, és rögtön gyorsan nyomkodjuk a formába a keveréket. ha nem ragad össze, akkor jöhet még egy spricc. Két-három próbálkozás után garantáltan sikerülni fog a saját fürdőbombánk előállítása.